Pianchy

Sjabtie van Pianchy, Egyptisch museum, Caïro
Sjabti van Pianchy,
Egyptisch Museum, Caïro.

Pianchy was de eerste vorst van de 25ste dynastie.

Pianchy was de eerste in een lijn van Nubische vorsten die tijdens de Derde Tussenperiode regeerden over Egypte. In deze periode was Egypte politiek verdeeld en verwikkeld in interne twisten tussen verschillende koningshuizen. Er ontstond een nieuwe lijn van heersers in het zuidelijke Nubië, die de autonome macht van het koninkrijk van Koesj herstelde. Na eeuwen van onderdrukking door Egypte, ontwikkelden deze Nubische heersers steeds meer de ambitie om zelf te regeren over de beide landen. Pianchy maakte van een klein koninkrijk in Nubië een rijk van formaat dat zich uitstrekte van de vierde cataract tot aan de Middellandse Zee. Door de hereniging van Egypte kwam er een einde aan bijna 300 jaar van politieke verdeeldheid en instabiliteit in het land. 

Lees meer over Pianchy op onze website www.kemet.nl

Scheidingslijn.

Regering: 752- 722 v.Chr.
Graf: Ku 17
Mummie: Onbekend

Scheidingslijn tabel en Horusnaam.

HorusnaamUitspraak: Ka nechet cha em Nepet
Vertaling: De sterke stier, die verschijnt in Napata.

Horusnaam
De Horusnaam is de oudste naam van een farao. Deze naam wordt ingeleid met de titel Her, wat Horus betekent. De levende koning wordt gelijkgesteld aan Horus, de god met de valkenkop. Als verticale kolommen staan weergegeven, dan wordt de Horusnaam in een ‘Serech’, de zogenoemde paleisfaçade, geschreven. Daar boven staat de valkgod Horus met of zonder dubbele kroon afgebeeld.

Scheidingslijn.

Beide MeesteressennaamUitspraak: Heqa Kemet
Vertaling: Heerser van Egypte.


Beide Meesteressennaam (nebtynaam)
De beide meesteressen zijn de beschermgodinnen van de Egyptische koningskronen. De Beide Meesteressennaam wordt ingeleid met de titel Nebty. Dat betekent De beide meesteressen. Het zijn de giergodin Nechbet uit El-Kab in het zuiden en de slanggodin Wadjet uit Boeto in het noorden.

Scheidingslijn.

Gouden HorusnaamUitspraak: Djeser chaoe sechem pehty anch her neb en ma ef mi Achety
Vertaling: Heilig aan verschijningen, machtig aan kracht, waarvan geldt dat iedereen leeft bij het zien van hem, zoals (bij het zien van) de Horizontelijke.


Gouden Horusnaam
De Gouden Horusnaam wordt ingeleid door de titel Bik-neboe: een Horusvalk boven de hiëroglief voor Goud. Bik-neboe staat daarom voor Gouden Valk, maar de betekenis is onzeker. Net zoals de Beide Meesteressennaam wordt deze naam gewoonlijk niet in een cartouche of Serech geschreven.
De godin Hathor werd ook wel ‘De Gouden’ genoemd.

Scheidingslijn.

TroonnaamUitspraak: Seneferoe Ra
Vertaling: Die mooi is gemaakt door Ra.


Troonnaam (prenomen)
De troonnaam volgt op de eretitel Nesoe-bity, hetgeen letterlijk betekent: Hij die tot de biesplant behoort en die tot de bij behoort. Deze titel wordt vertaald met de koning van Opper- en Neder-Egypte. Vaak wordt in deze naam, die de koning vanaf zijn troonsbestijging aanneemt, de zonnegod Ra genoemd.

Scheidingslijn.

GeboortenaamUitspraak: Pianchy
Vertaling: Deze levende.

Geboortenaam (nomen)
De Geboortenaam volgt op de eretitel Sa-Ra, wat Zoon van Ra betekent. Deze naam wordt al vanaf zijn geboorte door de koning gedragen. In de dynastische traditie wordt de naam vaak van vader op zoon overgedragen. Duidelijke voorbeelden zijn de Zoon van Ra-namen uit de twaalfde dynastie: Amenemhat en Senwosret, uit de achttiende dynastie: Amenhotep en Thoetmoses en uit de negentiende en twintigste dynastie: Sethy en Ramses.

Scheidingslijn.