Neferneferoeaton Nefertiti (Q)

Nefertiti, Neues Museum Berlijn.
Nefertiti,
Neues Museum, Berlijn.

Nefertiti (Q) was gedurende 3 jaar co-regentes tijdens het koningschap van haar echtgenote Achnaton, de tiende vorst van de 18de dynastie.

Nefertiti is één van de bekendste koninginnen van het oude Egypte. Iedereen kent de buste die in Tell el-Amarna is gevonden in de werkplaats van de beeldhouwer Thoetmoses. Waar Nefertiti nu precies vandaan kwam, is nog steeds niet opgehelderd. De huidskleur en de vorm van het gezicht in de buste doen vermoeden dat Nefertiti een Kaukasische achtergrond had. Ook de vertaling van haar naam ‘de mooie is gekomen’, doet vermoeden dat zij vanuit het buitenland naar Egypte is gekomen. Mogelijk kan zij worden gelijkgesteld aan Tadoechepa, de dochter van koning Toesjratta van Mitanni.

Rond het 14de regeringsjaar van haar echtgenoot Achnaton krijgt ze een troonnaam toebedeeld. Lees meer over Neferneferoeaton (Nefertiti) op onze website www.kemet.nl

Scheidingslijn.

Regering: 1338 – 1335 v.Chr.
Graf: Tell el-Amarna
Mummie: Onbekend

Scheidingslijn tabel en Horusnaam.

Horusnaam

Onbekend

Horusnaam
De Horusnaam is de oudste naam van een farao. Deze naam wordt ingeleid met de titel Her, wat Horus betekent. De levende koning wordt gelijkgesteld aan Horus, de god met de valkenkop. Als verticale kolommen staan weergegeven, dan wordt de Horusnaam in een ‘Serech’, de zogenoemde paleisfaçade, geschreven. Daar boven staat de valkgod Horus met of zonder dubbele kroon afgebeeld.

Scheidingslijn.

Beide Meesteressennaam

Onbekend


Beide Meesteressennaam (nebtynaam)
De beide meesteressen zijn de beschermgodinnen van de Egyptische koningskronen. De Beide Meesteressennaam wordt ingeleid met de titel Nebty. Dat betekent De beide meesteressen. Het zijn de giergodin Nechbet uit El-Kab in het zuiden en de slanggodin Wadjet uit Boeto in het noorden.

Scheidingslijn.

Gouden Horusnaam

Onbekend


Gouden Horusnaam
De Gouden Horusnaam wordt ingeleid door de titel Bik-neboe: een Horusvalk boven de hiëroglief voor Goud. Bik-neboe staat daarom voor Gouden Valk, maar de betekenis is onzeker. Net zoals de Beide Meesteressennaam wordt deze naam gewoonlijk niet in een cartouche of Serech geschreven.
De godin Hathor werd ook wel ‘De Gouden’ genoemd.

Scheidingslijn.

KoninginnennaamUitspraak: Nefer-neferoe Iten neferet iyti
Vertaling: Mooi is de schoonheid van Aton, de mooie is gekomen.


Koninginnennaam
De koninginnennaam volgt op de titel hemet-nesoe, hetgeen letterlijk betekent: echtgenote van de koning. Deze naam komt voor in cartouches in de eerste 14 jaar van haar echtgenoot Achnaton. De toevoeging neferet iyti is een epitheton die vanaf het 14de regeringsjaar steeds minder belangrijk wordt.

Scheidingslijn.

TroonnaamUitspraak: Anchet cheperoe Ra meryt wa en Ra
Vertaling: Zij die leeft van de ontstaansvorm van Ra, geliefd door Waënra.


Troonnaam (prenomen)
De troonnaam volgt op de eretitel Nesoe-bity, hetgeen letterlijk betekent: Hij die tot de biesplant behoort en die tot de bij behoort. Deze titel wordt vertaald met de koning van Opper- en Neder-Egypte. Vaak wordt in deze naam, die de koning vanaf zijn troonsbestijging aanneemt, de zonnegod Ra genoemd.

De toevoeging meryt wa en Ra is een epitheton, dat vaak weggelaten wordt.

Scheidingslijn.

GeboortenaamUitspraak: Nefer neferoe Iten meryt wa en Ra
Vertaling: Mooi is de schoonheid van Aton,
geliefd door waënra
.

Geboortenaam (nomen)
De Geboortenaam volgt op de eretitel Sa-Ra, wat Zoon van Ra betekent. Deze naam wordt al vanaf zijn geboorte door de koning gedragen. In de dynastische traditie wordt de naam vaak van vader op zoon overgedragen. Duidelijke voorbeelden zijn de Zoon van Ra-namen uit de twaalfde dynastie: Amenemhat en Senwosret, uit de achttiende dynastie: Amenhotep en Thoetmoses en uit de negentiende en twintigste dynastie: Sethy en Ramses.

De toevoeging meryt wa en Ra is een epitheton, dat vaak weggelaten wordt.

Scheidingslijn.