Thoetmoses I

Thoetmoses I, British Museum, Londen.
Thoetmoses I,
British Museum, Londen.

Thoetmoses I was de derde vorst van de 18de dynastie.

Thoetmoses I was niet van koninklijke afkomst. Hij was een strijdmakker van zijn voorganger Amenhotep I die geen mannelijke opvolger had en Thoetmoses I als zodanig aanwees.

Thoetmoses I werd oorspronkelijk begraven in KV 38 in het Dal der Koningen. Zijn dochter Hatsjepsoet verplaatste hem naar KV 20. Uiteindelijk werd Thoetmoses I door zijn kleinzoon Thoetmoses III herbegraven in KV 38. Priesters uit de 21ste dynastie hebben zijn mummie bijgezet in de koninklijke cachette in Deir el-Bahri. Daar werd zijn mummie in 1881 ontdekt.

Lees meer over Thoetmoses I op onze website www.kemet.nl

Scheidingslijn.

Regering: 1504 – 1492 v.Chr.
Graf: KV 38 (KV 20)
Mummie: Caïro

Scheidingslijn.

HorusnaamUitspraak: Ka nechet Mery Maät
Vertaling: De sterke stier, geliefd door Maät.

Horusnaam
De Horusnaam is de oudste naam van een farao. Deze naam wordt ingeleid met de titel Her, wat Horus betekent. De levende koning wordt gelijkgesteld aan Horus, de god met de valkenkop. Als verticale kolommen staan weergegeven, dan wordt de Horusnaam in een ‘Serech’, de zogenoemde paleisfaçade, geschreven. Daar boven staat de valkgod Horus met of zonder dubbele kroon afgebeeld.

Scheidingslijn.

Beide MeesteressennaamUitspraak: Cha em neseret aä pehty
Vertaling: Die aan (de slanggodin) Neseret verschijnt,
groot aan kracht
.


Beide Meesteressennaam (nebtynaam)
De beide meesteressen zijn de beschermgodinnen van de Egyptische koningskronen. De Beide Meesteressennaam wordt ingeleid met de titel Nebty. Dat betekent De beide meesteressen. Het zijn de giergodin Nechbet uit El-Kab in het zuiden en de slanggodin Wadjet uit Boeto in het noorden.

Scheidingslijn.

Gouden HorusnaamUitspraak: Nefer renpoet seänchoe iboe
Vertaling: Mooi van jaren, die harten doet leven.


Gouden Horusnaam
De Gouden Horusnaam wordt ingeleid door de titel Bik-neboe: een Horusvalk boven de hiëroglief voor Goud. Bik-neboe staat daarom voor Gouden Valk, maar de betekenis is onzeker. Net zoals de Beide Meesteressennaam wordt deze naam gewoonlijk niet in een cartouche of Serech geschreven.
De godin Hathor werd ook wel ‘De Gouden’ genoemd.

Scheidingslijn.

TroonnaamUitspraak: Aä cheper ka Ra
Vertaling: Groot is het ontstaan van de ka-ziel van Ra.


Troonnaam (prenomen)
De troonnaam volgt op de eretitel Nesoe-bity, hetgeen letterlijk betekent: Hij die tot de biesplant behoort en die tot de bij behoort. Deze titel wordt vertaald met de koning van Opper- en Neder-Egypte. Vaak wordt in deze naam, die de koning vanaf zijn troonsbestijging aanneemt, de zonnegod Ra genoemd.

Scheidingslijn.

GeboortenaamUitspraak: Djehoety mesoe
Vertaling: Thot is geboren.

Geboortenaam (nomen)
De Geboortenaam volgt op de eretitel Sa-Ra, wat Zoon van Ra betekent. Deze naam wordt al vanaf zijn geboorte door de koning gedragen. In de dynastische traditie wordt de naam vaak van vader op zoon overgedragen. Duidelijke voorbeelden zijn de Zoon van Ra-namen uit de twaalfde dynastie: Amenemhat en Senwosret, uit de achttiende dynastie: Amenhotep en Thoetmoses en uit de negentiende en twintigste dynastie: Sethy en Ramses.

Scheidingslijn.