Teti

Teti, Egyptisch museum, Caïro.
Teti,
Egyptisch Museum, Caïro.

Als eerste vorst van de 6de dynastie bracht koning Teti weer rust in het land. Zijn Horusnaam Seheteptaoey (hij die beide landen vrede brengt) lijkt erop te duiden dat met zijn troonsbestijging de beide landen, Opper- en Neder-Egypte, weer in vrede verenigd werden. Er bestaat onduidelijkheid over de daadwerkelijke regeerperiode van Teti, maar aangenomen wordt een termijn van twaalf jaar. De laatst bekende datum binnen de regeerperiode van farao Teti is namelijk de zesde veetelling en deze tellingen vonden om de anderhalf of twee jaar plaats. Toen de pyramide van Teti in mei 1881 werd geopend door Gaston Maspero, vond hij alleen een schouder en een arm van Teti.
Lees meer over Teti op onze website www.kemet.nl

Scheidingslijn.

Regering: 2345 – 2333 v.Chr.
Graf: Sakkara
Mummie: Schouder en arm in museum Caïro.

Scheidingslijn tabel en Horusnaam.

HorusnaamUitspraak: Sehetep taoey
Vertaling: Die de beide landen tevreden stelt.

Horusnaam
De Horusnaam is de oudste naam van een farao. Deze naam wordt ingeleid met de titel Her, wat Horus betekent. De levende koning wordt gelijkgesteld aan Horus, de god met de valkenkop. Als verticale kolommen staan weergegeven, dan wordt de Horusnaam in een ‘Serech’, de zogenoemde paleisfaçade, geschreven. Daar boven staat de valkgod Horus met of zonder dubbele kroon afgebeeld.

Scheidingslijn.

Beide MeesteressennaamUitspraak: Sehetep
Vertaling: Die (de beide meesteressen) tevreden stelt.


Beide Meesteressennaam (nebtynaam)
De beide meesteressen zijn de beschermgodinnen van de Egyptische koningskronen. De Beide Meesteressennaam wordt ingeleid met de titel Nebty. Dat betekent De beide meesteressen. Het zijn de giergodin Nechbet uit El-Kab in het zuiden en de slanggodin Wadjet uit Boeto in het noorden.

Scheidingslijn.

Gouden HorusnaamUitspraak: Wadj
Vertaling: (De gouden valk) die verenigt.


Gouden Horusnaam
De Gouden Horusnaam wordt ingeleid door de titel Bik-neboe: een Horusvalk boven de hiëroglief voor Goud. Bik-neboe staat daarom voor Gouden Valk, maar de betekenis is onzeker. Net zoals de Beide Meesteressennaam wordt deze naam gewoonlijk niet in een cartouche of Serech geschreven.
De godin Hathor werd ook wel ‘De Gouden’ genoemd.

Scheidingslijn.

Troonnaam

Onbekend


Troonnaam (prenomen)
De troonnaam volgt op de eretitel Nesoe-bity, hetgeen letterlijk betekent: Hij die tot de biesplant behoort en die tot de bij behoort. Deze titel wordt vertaald met de koning van Opper- en Neder-Egypte. Vaak wordt in deze naam, die de koning vanaf zijn troonsbestijging aanneemt, de zonnegod Ra genoemd.

Scheidingslijn.

GeboortenaamUitspraak: Teti
Vertaling: Teti

Geboortenaam (nomen)
De Geboortenaam volgt op de eretitel Sa-Ra, wat Zoon van Ra betekent. Deze naam wordt al vanaf zijn geboorte door de koning gedragen. In de dynastische traditie wordt de naam vaak van vader op zoon overgedragen. Duidelijke voorbeelden zijn de Zoon van Ra-namen uit de twaalfde dynastie: Amenemhat en Senwosret, uit de achttiende dynastie: Amenhotep en Thoetmoses en uit de negentiende en twintigste dynastie: Sethy en Ramses.

Scheidingslijn.