Den

Ivoren zegel met afbeelding van Den. British Museum, London

Den was de vijfde vorst van de 1ste dynastie. Tijdens deze dynastie werden de namen nog niet in cartouches geschreven. Dat gebeurde pas door latere geschiedschrijvers. Ook vormt de Zoon van Ra-naam, ook wel de Geboortenaam, in de 1ste dynastie nog geen onderdeel van de titulatuur.

Den was de zoon van koningin Merneith en waarschijnlijk de zoon van zijn voorganger Djet. Hij besteeg al op jonge leeftijd de troon en het lijkt erop dat zijn moeder Merneith een aantal jaren co-regentes is geweest. De regeringsduur van Den is onzeker, maar in elk geval vierde hij twee Sed Festivals, zoals te zien is op de steen van Palermo en een fragment dat teruggevonden is in zijn tombe in Abydos. Den is de eerste vorst waarbij we de koninklijke titel ‘Nesoe-bity’ aantreffen.


Regering: …. – …. v.Chr.
Graf: Abydos
Mummie: OnbekendUitspraak: Den(i)
Vertaling: Hij die tegenhoudt.

Horusnaam
De oudste naam van een farao. Deze wordt ingeleid met de titel her, wat Horus betekent. De levende koning wordt gelijkgesteld aan Horus, de god met de valkenkop. Als verticale kolommen staan weergegeven, dan wordt de Horusnaam in een ‘Serech’, de zogenoemde paleisfaçade, geschreven. Daar boven staat de valkgod Horus met of zonder dubbele kroon afgebeeld.Uitspraak: Chaset(y)
Vertaling: Hij die tot de woestijn behoort.

Beide Meesteressennaam
De beide meesteressen zijn de beschermgodinnen van de Egyptische koningskronen. De naam wordt ingeleid met de titel nebty. Dat betekent De beide meesteressen. Het zijn de giergodin Nechbet uit El-Kab in het zuiden en de slanggodin Wadjet uit Boeto in het noorden.Uitspraak: Iaret-noeb(et)
Vertaling: Gouden Ureaus.

Gouden Horusnaam
Deze naam wordt ingeleid door de titel Bik-neboe: een Horusvalk boven de hiëroglief voor Goud.
Bik-neboe staat daarom voor Gouden Valk, maar de betekenis is onzeker. Net zoals de Beide Meesteressennaam wordt deze naam gewoonlijk niet in een cartouche of Serech geschreven.Uitspraak: Semty
Vertaling: Die tot de woestijn behoort.

Troonnaam (prenomen)
De troonnaam volgt op de eretitel Nesoe-bity, hetgeen letterlijk betekent: Hij die tot de biesplant behoort en die tot de bij behoort. Deze titel wordt vertaald met de koning van Opper- en Neder-Egypte.

Bij farao Den treffen we voor het eerst de titel Nesoe-bity aan, maar dan bij zijn Nebtynaam. In de vroeg dynastische periode waren deze namen ook nauw verwant. Latere geschiedschrijvers interpreteerden de Nebtynaam en Troonnaam waarschijnlijk verkeerd, waardoor er voor de Troonnaam varianten ontstonden als

Die tot de beide districten behoort.
… en de naam die u hiernaast ziet afgebeeld.